Flexwoningen zijn kleinere, verplaatsbare woningen van goede kwaliteit. De woningen worden in een paar maanden tijd in een fabriek gebouwd. En zijn, als ze eenmaal op hun plek staan, heel snel bewoonbaar. De woningen worden voor een periode van zo’n 15 jaar neergezet en zijn bedoeld om de woningnood op korte termijn te verminderen.
Flexwonen
In Nederland en daarmee ook in de gemeente Zoeterwoude is een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden. De gemeente heeft afgelopen periode dan ook flink geïnvesteerd in woningbouwprojecten. Maar het bouwen van woningen kost tijd. Door procedures en bouwtijd gaat hier vaak een flink aantal jaren overheen. Omdat de nood zo hoog is, is er vanuit het Rijk ruimte gegeven voor het bouwen van flexwoningen. Die ruimte wil de gemeente zo snel mogelijk benutten door op korte termijn flexwoningen neer te zetten voor een periode van maximaal 15 jaar. Zo kunnen we extra sociale huurwoningen aan de woningvoorraad toevoegen. En daarmee de woningnood op korte termijn verminderen.
Geef uw mening via een enquête, meedoen kan tot 9 februari
Om het plan zo goed mogelijk af te stemmen op de verschillende belangen horen we graag uw mening. Via een korte enquête kunt u uw aandachtspunten, prioriteiten en suggesties delen. Uw input nemen we mee bij de verdere uitwerking van de Nota van Uitgangspunten voor dit project. Uw mening en input zijn van groot belang voor de verdere uitwerking van de Nota van Uitgangspunten project Flexwonen Molenpad. Meer informatie over www.samenontwikkelen.nu.
Het invullen van de enquête kost slechts 5 tot 10 minuten. We waarderen uw bijdrage enorm en nodigen u van harte uit om mee te denken over de toekomst van het Molenpad.
Onderzoek naar mogelijke locaties
In de zomer van 2023 konden inwoners meedenken over mogelijke locaties voor flexwoningen. Hier zijn veel reacties op binnengekomen, waarbij 38 locaties zijn aangedragen. In de enquête werd ook gevraagd naar de doelgroepen die inwoners vooral willen bedienen met de flexwoningen. Bewoners bleken zich vooral zorgen te maken over woningen voor jongeren en starters.
De locatie Molenpad meeste kansrijke locatie
We hebben een inventarisatie gedaan naar de veel genoemde locaties en zijn gekomen tot een shortlist en uiteindelijk één locatie die het meest kansrijk is. Dit is de locatie aan het Molenpad, op de plek waar nu het voetbalveld is. Het voetbalveld (of eventueel een andere voorziening voor jongeren) krijgt dan een nieuwe plek in de directe omgeving. Het Molenpad heeft een gunstige ligging nabij de kern en de bijbehorende voorzieningen. Ook is de mogelijkheid om snel te kunnen ontwikkelen een groot pluspunt van deze plek. De locatie bevindt zich buiten bestaand stads- en dorpsgebied (BSD). Dat betekent dat de provincie medewerking moet verlenen.
Samen met Rijnhart Wonen doen we verder onderzoek naar de locatie Molenpad
Met Rijnhart Wonen is een intentieovereenkomst gesloten op 8 juli waarin we afspreken om samen te onderzoeken of het mogelijk is ongeveer 50 flexwoningen op de locatie Molenpad te bouwen. Begin 2025 houden we een enquête onder alle inwoners om te pijlen wat men belangrijk vindt bij de uitwerking van het plan. We verwachten eind 2025 een bijeenkomst voor de geïnteresseerden te organiseren over de uitgangspunten voor het plan. De bouw van de flexwoningen start dan naar verwachting in de tweede helft van 2026.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met Myrna Plomp e-mail of via Laura Brobbel per e-mail.
Meest gestelde vragen
Waarom flexwoningen?
Ook in de gemeente Zoeterwoude is een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden. De gemeente afgelopen periode dan ook flink geïnvesteerd in woningbouwprojecten. Denk aan de plannen voor Europaweg 2, de Weidelaan en de Nassaulaan. Maar het bouwen van woningen kost tijd. Door procedures en bouwtijd gaat soms wel 7 jaar overheen. Omdat de nood zo hoog is, is er vanuit het Rijk ruimte gegeven voor het bouwen van flexwoningen. Die ruimte wil de gemeente zo snel mogelijk benutten door op korte termijn op flexwoningen neer te zetten voor een periode van maximaal 15 jaar. Zo kunnen we extra sociale huurwoningen aan de woningvoorraad toevoegen. En daarmee de woningnood op korte termijn verminderen. Voor bepaalde urgente doelgroepen kunnen flexwoningen een rol spelen door het bieden van een tijdelijke plek om te wonen van maximaal 2 jaar. Denk hierbij aan mensen die gescheiden zijn en kinderen hebben, statushouders en jongeren tussen de 18-28 jaar.
Wie verhuurt de flexwoningen?
De corporatie die in Zoeterwoude actief is, Rijnhart Wonen, zal de woningen verhuren.
Wie komen voor de flexwoningen in aanmerking?
We werken aan een nota van uitgangspunten. Hierin worden de doelgroepen die in aanmerking komen voor de flexwoningen bepaald. Eind 2024 maken we hierover meer bekend.