Dit jaar vieren en herdenken wij dat Leiden 450 jaar geleden werd bevrijd. Het Spaanse beleg duurde een jaar en had verwoestende effecten. Niet alleen op Leiden, maar op de hele regio. Dorpen werden bezet en kastelen afgebroken. 

De historische gebeurtenis komt tot leven 

Om te vieren dat wij 450 jaar geleden zijn bevrijd is er een fietsroute met belangrijke historische tussenstops gemaakt. De Zoeterwoudse route heeft drie tussenstops: de Dorpskerk in Zoeterwoude Dorp, de Geuzenbrug (bij boerderij ’t Geertje) en Huis te Zwieten (bij Heineken). Alleen op 14 september zijn er ook activiteiten bij Café de Meester (Zuidbuurtseweg 58). Bij elke stop komt de historische gebeurtenis van toen tot leven dankzij 360° Virtual Reality (VR). 

Meerdere activiteiten georganiseerd

De fietsroute ‘Sporen van 3 Oktober’ wordt op zaterdag 14 september om 11.30 uur feestelijk geopend door burgemeester Fred van Trigt in Café de Meester. Bij elke tussenstop zijn er activiteiten georganiseerd. Deze kunt u tussen 11.30 - 16.00 uur bezoeken. 

Tussen 12.00 - 16.00 uur worden de volgende activiteiten georganiseerd

WaarWat
11.30 uur Café de Meester, Zuidbuurtseweg 57Opening route door burgemeester Fred van Trigt, route start 12.00 uur 
Café de Meester, Zuidbuurtseweg 57Presentatie over hoe het water naar Leiden kwam
Dorpskerk in Zoeterwoude DorpPresentatie over de Geuzen met een echt Geuzenanker
Geuzenbrug (bij boerderij ’t Geertje)Stap aan boord en vaar mee zoals de Geuzen deden
Huis te Zwieten (bij Heineken)Vertelling over de ontberingen van Huis te Zwieten en bezoek het slot

Een overzicht van de activiteiten is te vinden via: https://3october.nl/event/regiodag-aftrap-fietsroute-sporen-van-3-october/

Tijdreizen, ook ná 3 oktober
Alle verhalen en reconstructies blijven ook na 14 september te bekijken via de (gratis) app History5D als de website www.sporen3oktober.nl (vanaf 14 september online). De route blijft bestaan of is te ontdekken vanachter uw eigen computer.