Meeuwen kunnen overlast veroorzaken, vooral tijdens de broedperiode van april tot en met augustus.  Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. Daarom is het verboden om meeuwen te verjagen of bestrijden, maar wat kunt u wel doen tegen meeuwenoverlast?

Voorkom zwerfvuil

Zwerfvuil trekt ongedierte aan. Dit kunt u zelf doen om uw buurt schoon te houden:

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Zet geen vuilniszakken of los afval naast de containers.

Voer de meeuwen niet

Heeft u oud brood over? Voer dit niet aan de meeuwen en eenden. Vertel mensen die meeuwen voeren dat dit niet gewenst is. Zo voorkomt u overlast in uw buurt.

Maak nestplekken op daken ontoegankelijk

Eigenaren van woningen kunnen nog meer doen om overlast van meeuwen te voorkomen. Zo kunt u het dak ontoegankelijk maken. Hiermee kunt u het nestelen van meeuwen op daken voorkomen. U kunt bijvoorbeeld pinnen, draden of netten op het dak plaatsen.

U kunt nesten verwijderen van uw dak tot en met maart

Het verwijderen van oude nesten en nieuwe nesten van uw dak mag tot en met maart. Als u de meeuwen maar niet verjaagd of lastig valt.  

Wat doet de gemeente?

De gemeente informeert bewoners en woningbouwverenigingen over de meeuwen. Daarnaast volgt de gemeente de ontwikkelingen van mogelijkheden om de overlast –binnen de grenzen van de Wet natuurbescherming - te beperken.

Wet natuurbescherming

Let u bij het nemen van extra maatregelen wel op de Wet natuurbescherming. Meeuwen zijn in het wild  voorkomende vogels. Het zijn wettelijk beschermde dieren. Op basis van de Wet natuurbescherming is het verboden om meeuwen te doden, te verwonden, te vangen of opzettelijk te verontrusten. Omdat meeuwen beschermde dieren zijn, mag de gemeente geen directe maatregelen tegen de meeuwen ondernemen. Slechts bij een ernstige aantasting van de volksgezondheid kan bij het ministerie van EL&I een ontheffing op de Wet natuurbescherming worden aangevraagd.