Wethouder Angelique Beekhuizen deed dit namens Zoeterwoude: “Ik bespeur veel positieve nieuwsgierigheid. En ik vind het mooi dat we van klein naar groot werken. Ik denk dat de gemeenteraad, voorzien van goede informatie, hier een grote rol in kan pakken.”
Het is een belangrijke stap in de warmtetransitie en we werken hiermee als gemeenten samen aan een duurzame toekomst. In het kader van het programma Warmte Leidse Regio (WLR) gaan we in 2025 intensief aan de slag met de voorbereidingsfase voor een gezamenlijk warmtebedrijf. Daarnaast worden afspraken gemaakt met Alliander en Energie Beheer Nederland (EBN). Dit zijn mogelijke publieke partners in het regionale warmtebedrijf. De uiteindelijke besluitvorming over de oprichting van het warmtebedrijf vindt pas plaats na een succesvolle afronding van de voorbereidingsfase. Hierbij worden ook de gemeenteraden betrokken. Zij kunnen hierbij hun wensen uiten en ook beslissen over de financiering van het bedrijf.
Open Regionaal Energie Systeem
Al sinds 2021 werken we als zes gemeenten samen aan de warmtetransitie. De strategie is gericht op het ontwikkelen en realiseren van een Open Regionaal Energie Systeem (ORES). Dit moet een systeem worden waarop meerdere duurzame bronnen van collectieve warmtevoorziening kunnen aansluiten. Het RPIW moet verantwoordelijk worden voor de realisatie, operatie, het beheer, onderhoud en de uitbreiding van het ORES. Ook moet het zorgen voor de balans tussen de vraag naar warmte en het aanbod van (duurzame) warmte(bronnen).
Meer lezen over Warmte Leidse Regio kan op https://warmteleidseregio.nl/