Hout stoken? Houd rekening met elkaar
Er zijn veel mensen die graag een houtvuur aansteken, voor de warmte en voor de gezelligheid. Wat men zich dan niet realiseert, is dat rook van houtvuur invloed heeft op de luchtkwaliteit. Het bevat namelijk veel fijnstof en andere schadelijke stoffen. Deze komen via de schoorsteen in de buitenlucht én ook direct in de lucht in huis. Houd daarom altijd rekening met anderen als u wilt gaan stoken. Vooral mensen met bestaande gezondheidsklachten hebben last van houtstook, maar de rook is slecht voor de luchtkwaliteit van iedereen.
Check eerst de Stookwijzer
Wanneer het windstil of mistig is, blijft de rook langer hangen en is het effect op de luchtkwaliteit extra groot. Dit is schadelijk voor uw buren, maar ook voor uzelf en uw huisgenoten. Daarom is eind december 2024 vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat in de dorpskernen van Zoeterwoude hout stoken binnen niet is toegestaan als deze weersomstandigheden zich voordoen. Op Stookwijzer.nu wordt dan code rood afgegeven. Check dus voordat u hout gaat stoken eerst welke kleurcode er geldt. U kunt ook de Stookwijzer-app installeren en automatisch een melding krijgen bij code rood.
Houd rekening met elkaar
Het stoken van hout heeft altijd invloed op de luchtkwaliteit. Bij code geel of oranje mag er wel hout gestookt worden, maar er komen dan nog steeds schadelijke stoffen vrij. Dit vraagt om een bewuste afweging van de stoker, want het is niet de grens volgens de APV. Ga verstandig met hout stoken om en houd rekening met elkaar als u de open haard wilt aandoen. Deze tips helpen u daarbij.
- Stook alleen droog hout
Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf houthakken? Droog het hout minstens twee jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. - Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout
Bij verbranding van bewerkt hout komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om dit te verbranden. - Stook geen hout bij windstil of mistig weer en check de Stookwijzer
Op deze dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast. Wil je hout gaan stoken? Raadpleeg dan de Stookwijzer om te zien welke melding er geldt. - Laat uw schoorsteen één keer per jaar vegen
Door een schone schoorsteen kan de rook goed naar buiten. Dat is ook veiliger, want het verkleint het risico op het ontstaan van een schoorsteenbrand. - Zorg voor volledige luchttoevoer
Hout verbrandt beter als er voldoende zuurstof is. Daardoor ontstaan er minder schadelijke stoffen. - Houd ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open
Vooral bij oudere kachels is het belangrijk dat het vuur lucht kan aantrekken, zodat de rook via de schoorsteen wordt afgevoerd. - Controleer regelmatig of u goed stookt
Een goed vuur heeft gele en gelijkmatige vlammen en bijna geen rookontwikkeling. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor meer luchtaanvoer. - Zorg voor een kachel die niet te groot is voor uw huis
Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Dan wordt het vuur vaak gesmoord. Hierdoor komen er meer schadelijke stoffen vrij. - Laat het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op de haard
Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor ontstaan rondom het huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.
Hoe werkt de Stookwijzer?
De Stookwijzer werkt met kleurcodes: geel, oranje en rood. Een kleurcode wordt voor een periode van zes uur afgegeven. U kunt op elk moment van de dag de Stookwijzer raadplegen via Stookwijzer.nu. Ook kunt u de Stookwijzer-app downloaden op uw telefoon. In de app kunt u meldingen instellen zodat u een pushbericht krijgt wanneer er in uw postcode code rood geldt. Dit gebeurt voornamelijk op dagen met weinig wind en hoge luchtvochtigheid, waardoor de rook blijft hangen. Als de Stookwijzer een negatief stookadvies afgeeft (code rood) dan is het in Zoeterwoude niet toegestaan om in de dorpskernen binnen hout te stoken.
Wat zijn de mogelijke gezondheidsklachten van het stoken van hout?
De mogelijke gezondheidsklachten bij het stoken van hout zijn: chronische obstructieve longziekte (COPD), slechtere longfunctie, longontsteking, longkanker, oorontsteking bij kinderen en een lager geboortegewicht. Gezondheid is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Meer informatie: Effecten van houtrook op gezondheid | RIVM.
Wat is de regelgeving omtrent houtstook in Zoeterwoude?
Gemeenten kunnen in het Omgevingsplan regels stellen voor het stoken van hout. Dat kan sinds 1 januari 2024 toen de Omgevingswet van kracht is geworden. Regels kunnen worden opgenomen over de zorgplicht, die inwoners naar elkaar hebben en gemeenten naar haar inwoners op het gebied van de leefomgeving. Een aantal gemeenten neemt ook regels op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De gemeenteraad van Zoeterwoude heeft besloten dat het met ingang van 1 januari 2025 het verboden is woningen en andere ruimten in de dorpskernen te verwarmen door middel van het stoken van hout. Dat staat in artikel 5:34 van de APV van de gemeente. Het verbod geldt alleen gedurende de periode dat door Stookwijzer het advies wordt afgegeven, dat het beter is op dat moment geen hout te stoken. Stookwijzer geeft dan de melding ‘code rood’.
Wat kan ik doen bij overlast van houtstook?
Ervaart u overlast van houtstook? Probeer dan eerst in gesprek te gaan met degene die stookt. Geef aan waar u last van heeft en zoek samen naar een oplossing. Hoe eerder u met bijvoorbeeld uw buren praat, hoe groter de kans is dat u er samen uitkomt.
Weet u niet zo goed hoe u met uw buren kunt praten over het stoken van hout? Lees dan deze gesprekstips van Milieu Centraal: Last van houtstook in uw buurt? | Milieu Centraal.
Helpt een gesprek niet? Dan kunt u ons mailen of bellen via gemeente@zoeterwoude.nl of op: (071) 580 6300. Dan kunnen wij u helpen om eruit te komen, bijvoorbeeld door te bemiddelen.
Waar kan ik nog meer informatie over houtstook vinden?
- Atlas van de leefomgeving: hier kunt u de Stookwijzer raadplegen en de app downloaden.
- GGD Leefomgeving: meer informatie over gezondheidsklachten door houtstook.
- Longfonds: informatie over ongezonde lucht en bijvoorbeeld het effect van houtstook op longen, luchtwegen en gezondheid.
- Stichting Houtrookvrij: zet zich in voor minder houtstook en wetgeving.
- RIVM: informatie over houtrook en gezondheid.
- Milieu Centraal: voorlichtingsorganisatie geeft onder andere tips over hout stoken en beperken van overlast.
- Informatiepunt Leefomgeving: over de Omgevingswet en de leefomgeving.
Heeft u nog andere vragen?
Heeft u vragen over houtstook in Zoeterwoude? Neem dan contact met ons op via: gemeente@zoeterwoude.nl of bel ons op: (071) 580 6300.