Mantelzorgondersteuning
Mantelzorgtaken kunnen mooi zijn, u helpt iemand die u goed kent. Bijvoorbeeld een familielid, een vriend(in) of een buur met een lichamelijke of psychische ziekte/beperking.
Mantelzorgers kunnen verzorgende of huishoudelijke taken hebben. Maar ook het contact leggen met zorgorganisaties en het regelen van ziekenhuisbezoeken en verzorgen van maaltijden zijn mantelzorgtaken.
Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden. Bijvoorbeeld echtgenoten op hoge leeftijd, ouders die zorgen voor hun kind met beperking of volwassen kinderen die zorgen voor hun ouders. Er zijn ook veel jongeren en kinderen die mantelzorger zijn. Een jonge mantelzorger is een kind of een jongere tussen de 4 en 24 jaar die langdurig (mee)zorgt of opgroeit met iemand met een psychische of lichamelijke zieke. Zoals een vader, moeder, broer, zus, grootouder of een vriend van de familie.
Ondersteuning van de mantelzorger door Kwadraad
Mantelzorg kan ook een (te) zware taak worden. Bent u mantelzorger? Zoek dan op tijd hulp, zodat u zelf ook energiek en gezond blijft. U kunt zonder verwijzing gratis persoonlijke gesprekken voeren of naar bijeenkomsten. U kunt ook een nieuwsbrief ontvangen met informatie voor mantelzorgers. Daarnaast geeft de gemeente jaarlijks een mantelzorgwaardering.
Woont u in Zoeterwoude of zorgt u voor iemand die in Zoeterwoude woont? Zoekt u hulp en wilt u informatie over organisaties waar u die hulp kunt vinden? Zoekt u een vrijwilliger? Of wil je alleen uw hart luchten? Dan kunt u terecht bij de mantelzorgcoach van Kwadraad.
Of kom naar het spreekuur voor mantelzorgers. Dat spreekuur is 1x per 14 dagen op woensdagmiddag in het Cultuurhuis, Dorpsstraat 19 in Zoeterwoude. Maak hiervoor wel een afspraak.
Bereikbaarheid
De mantelzorgcoach in Zoeterwoude is Annette Geelink. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier van Kwadraad.
Telefonisch contact opnemen kan ook. Belt u dan naar telefoonnummer 088 - 900 4000.
Ondersteuning jonge mantelzorgers
Eén op de vijf jongeren zorgt voor een familielid dat langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd of mentaal kwetsbaar is. Dit noemen we mantelzorg. Jonge mantelzorgers voelen zich vaak trots en geliefd door wat ze doen, maar vinden het ook zwaar. Ze hebben moeite om de zorg te combineren met school, vrienden en hobby's. Veel jongeren beseffen niet dat ze mantelzorger zijn; het voelt voor hen normaal.
Mantelzorgers jonger dan 24 jaar helpen met taken zoals koken, schoonmaken, medicijnen geven en emotionele steun bieden. Dit is een grote verantwoordelijkheid naast hun schoolwerk en eigen leven. Vaak houden ze dit lang vol, zelfs als het te zwaar wordt. Hulp vragen vinden ze lastig.
Stel je voor dat je na school niet met vrienden kunt afspreken omdat je voor je zieke moeder moet zorgen. Of dat je je gehandicapte broer helpt met aankleden en naar de dokter gaan. Deze verantwoordelijkheden zijn zwaar en vaak onzichtbaar voor anderen, maar ze hebben een grote impact op het leven van jonge mantelzorgers.
Jonge mantelzorgers moeten ook op hun eigen welzijn letten, wat moeilijk is naast de zorg voor een familielid. Ze verdienen steun en erkenning voor alles wat ze doen. Heb je als jonge mantelzorger hulp nodig? Neem dan contact op met mantelzorgcoach Annette Geelink.
Bijeenkomsten en cursussen Mantelzorg
Kwadraad organiseert regelmatig bijeenkomsten en cursussen voor mantelzorgers op verschillende locaties in de regio. Informatie daarover vindt u op de ‘Activiteitenkalender’ van Kwadraad.