Algemene informatie
De Omgevingswet
In deze wet staan de regels voor de fysieke leefomgeving. Daaronder vallen in ieder geval: het gebruik van de ruimte, wonen, openbare voorzieningen, milieu, natuur en water. Het gaat dan bijvoorbeeld over waar er gebouwd mag worden, waar er natuur moet blijven of op welke plaats een winkel of bedrijf mag komen. In de Omgevingswet staat dat de gemeente daar keuzes over moet maken. In de Omgevingswet staan vier doelen centraal.
- Snellere en betere besluitvorming;
- ruimte voor maatwerk;
- de leefomgeving centraal; en
- de wetgeving is inzichtelijk en op elkaar afgestemd.
De gemeente Zoeterwoude krijgt zelf de mogelijkheid om invulling te geven aan deze doelen. De gemeente doet dat met:
- Een omgevingsvisie over de toekomst van de gemeente
- Een omgevingsplan met regels over de fysieke leefomgeving
- Het afgeven van omgevingsvergunningen
Omgevingsvisie over de toekomst van de gemeente
We vertellen in de omgevingsvisie hoe we omgaan met nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld veranderingen bij boerenbedrijven, verandering van het klimaat of het opwekken van duurzame energie. Nu de visie is vastgesteld, gebruiken we de visie ook in de praktijk. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn in Zoeterwoude, kijken we altijd of deze passen in de omgevingsvisie. Dit geldt voor grote projecten, maar bijvoorbeeld ook voor vergunningaanvragen die niet passen binnen de regels van een bestemmingsplan. In de omgevingsvisie is een kompas opgenomen dat helpt om alle voor- en nadelen van een plan te beoordelen. Zo zorgen we ervoor dat elk plan zoveel mogelijk bijdraagt aan de kwaliteiten die we voor de toekomst van Zoeterwoude belangrijk vinden.
De Zoeterwoudse omgevingsvisie bekijken?
Ga naar www.zoeterwoude.nl/omgevingsvisie
In het omgevingsplan komen regels te staan over de fysieke leefomgeving
Bij de start van de Omgevingswet worden onder meer de bestaande bestemmingsplannen en een verzameling regels van de landelijke overheid opgenomen in het omgevingsplan. Iedereen moet zich aan de regels houden die in het omgevingsplan staan. In het omgevingsplan staat ook of u ergens een omgevingsvergunning voor moet aanvragen. Alle regels over de fysieke leefomgeving staan straks in één omgevingsplan. We maken eerst een (deel) omgevingsplan voor het landelijk gebied van Zoeterwoude. U kunt daar meer over lezen op de pagina over het omgevingsplan Landelijk gebied.
Met een omgevingsvergunning krijgt u toestemming voor een project
Dat kan een klein project zijn zoals het bouwen van een dakopbouw of het kappen van een boom. Het kan ook groter zijn, zoals het slopen en herbouwen van je woning of het bouwen van een bedrijfspand. In het omgevingsplan staat aan welke regels u moet voldoen.