Wij adviseren u om altijd eerst een vergunningcheck te doen via het Omgevingsloket van de overheid. Hiermee krijgt u duidelijkheid of u een omgevingsvergunning nodig heeft of dat u activiteiten zonder vergunning mag uitvoeren.
Bij het doorlopen van de vergunningscheck moet u ook vragen beantwoorden van rijk, provincie of hoogheemraadschap. De gemeente heeft hier geen invloed op.
Omgevingsvergunning nodig of niet?
Wilt u bouwen of verbouwen? Wilt u een boom kappen? Een inrit maken, een bedrijfspand gaan gebruiken of andere activiteiten uitvoeren die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving? Dan kan het zijn dat u toestemming van de gemeente nodig heeft in de vorm van een omgevingsvergunning.
Een omgevingsvergunning aanvragen kan via het Omgevingsloket van de overheid. Hiervoor heeft u nodig:
- Een DigiD of E-herkenning (voor bedrijven).
- Verplichte bijlagen. Tijdens het doen van de aanvraag in het Omgevingsloket krijgt u te zien welke bijlagen u moet meesturen. U kunt de aanvraag onderbreken en later vervolgen.
- Een aanvraag voor (ver)bouwwerkzaamheden kan ingewikkeld zijn. U kunt een onafhankelijk ruimtelijk of bouwkundig adviesbureau inschakelen om u te helpen.
Is er een omgevingsvergunning nodig? Doe eerst de vergunningcheck
De omgevingsvergunning bestaat uit 2 delen: Een ruimtelijke en een bouwtechnische vergunning
Ruimtelijke vergunning
Het ruimtelijk deel van de omgevingsvergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen en hoe groot dat bouwwerk mag zijn. De regels die gelden zijn vastgelegd in het gemeentelijke omgevingsplan.
- Wij controleren of uw plan past binnen de regels van het omgevingsplan. Voldoet het aan de regels? Dan kunt u mogelijk de vergunning krijgen
- Voldoet uw plan niet aan de regels van het omgevingsplan? Ook dan is het misschien mogelijk om een vergunning te krijgen
Bouwtechnische vergunning
Het bouwtechnische deel van de omgevingsvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels én kwaliteitseisen. Het gaat hier om landelijke regels. De gemeente kijkt bij deze vergunning onder andere naar:
- Veiligheid (de manier van bouwen en brandveiligheid)
- Gezondheid (ventilatie en geluid)
- Duurzaamheid (energiezuinigheid)
Kleinere of eenvoudige bouwwerken
Voor een aantal kleinere bouwwerken heeft u geen technische vergunning nodig en hoeft u ook geen bouwmelding in te dienen. Deze zijn bouwtechnisch vergunningsvrij. Hoe weet u of een bouwwerk klein of eenvoudig is? Dat kunt u controleren met een Vergunningcheck.
Voor sommige bouwactiviteiten is een melding bij de gemeente voldoende. De gemeente controleert dan ook niet op de technische uitvoering van het plan. Hiervoor heeft u een kwaliteitsborger nodig.
Wanneer eerst een conceptverzoek (vooroverleg) indienen?
In veel gevallen is het verstandig om eerst een conceptverzoek in te dienen. In het conceptverzoek proces nemen wij met u uw plannen door en bekijken wij welke informatie eventueel nog ontbreekt. Ook krijgt u een advies van de gemeente over de slagingskans van uw project.
Wanneer een conceptverzoek indienen?
- Bijvoorbeeld bouwplannen die zich in een vroeg stadium bevinden en nog niet concreet zijn uitgewerkt. U hoeft bij een conceptverzoek namelijk niet meteen aan alle indieningsvereisten te voldoen.
- Of bouwplannen die veel geld kosten en waarbij getwijfeld wordt over de wenselijkheid of de haalbaarheid.
Indien er van meerdere vakgebieden een advies moet worden gevraagd, dan wordt uw conceptverzoek besproken aan de intaketafel. Dat betekent dat alle adviseurs met elkaar gaan overleggen over de haalbaarheid van uw (bouw-)plan.
Hoe vraag ik een conceptverzoek aan?
Ga naar het Omgevingsloket en log in. Klik op ‘aanvragen’. U vult de vragen in, voor zover u de antwoorden al weet. Bij stap 7 kiest u voor ‘conceptverzoek’. U kunt in die stap ook het verzoek toelichten.
Let op: Voor de behandeling van een conceptverzoek moet u leges betalen.
Behandelperiode aanvragen omgevingsvergunningen
- Voor de behandeling van de aanvraag voor een vergunning heeft de gemeente in de meeste gevallen 8 weken de tijd. Dit kan één keer met maximaal 6 weken verlengd worden. In bijzondere gevallen heeft de gemeente 6 maanden om de aanvraag te behandelen. Deze termijnen gelden voor aanvragen waar alle benodigde documenten die nodig zijn voor de beoordeling, direct zijn meegestuurd. Indien een aanvraag niet compleet is, wordt de termijn onderbroken tot dat u de aanvraag compleet heeft gemaakt. Na ontvangst van de gevraagde aanvullingen wordt de behandeltermijn hervat. Als u geen of niet alle aanvullingen aanlevert, zullen wij uiteindelijk stoppen met de behandeling van uw aanvraag. Wij zullen u informeren over deze stappen.
- Is uw vergunningaanvraag erg uitgebreid en ingewikkeld? Dan kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. Dat betekent dat de beslistermijn langer is. U ontvangt dan bericht van de gemeente. Hierin staat hoelang de beslistermijn zal zijn.
Participeren: samen met uw omgeving
- Bij het aanvragen van een vergunning in het Omgevingsloket is het nodig dat u aangeeft of u aan participatie heeft gedaan. Participatie betekent het samen met uw omgeving bespreken van uw bouwplannen. Vertel uw buren dat u plannen heeft.
- Onze gemeente heeft een eigen document waarin staat hoe uw omgeving kan betrekken bij uw plannen. Deze is te vinden op handvat voor participatie.
Bouwmelding en kwaliteitsborger
De gemeente controleert eenvoudige gebouwen of bouwwerken niet meer op techniek. Deze controle voeren zogenoemde kwaliteitsborgers uit. Dit zijn mensen die controleren of een bouwwerk voldoet aan de wettelijke technische eisen. Het is nodig dat u een bouwmelding doet als u aan bouwwerkzaamheden begint.
Hoe weet u of een bouwwerk eenvoudig is? Dat kunt u controleren met een vergunningcheck in het Omgevingsloket.
Gevolgklassen
In de wet zijn bouwwerken verdeeld in verschillende groepen. Dit heten gevolgklassen. Hoe lager het risico van het bouwen en gebruiken van een gebouw of bouwwerk is, hoe lager de gevolgklasse.
- Grote en risicovolle gebouwen vallen in gevolgklasse 2 en 3. Hiervoor moet u een technische vergunning aanvragen
- Kleinere bouwwerken (zoals een woning of klein bedrijfsgebouw) vallen in gevolgklasse 1
- Als u een eenvoudig gebouw of bouwwerk wilt bouwen moet u een kwaliteitsborger inhuren en een bouwmelding indienen bij de gemeente
Kwaliteitsborger
Een kwaliteitsborger is een persoon die onafhankelijk werkt. Deze persoon controleert de kwaliteit vóór en tijdens de bouw. Mogelijk moet u een kwaliteitsborger inzetten. Bijvoorbeeld bij de bouw van woningen, vakantiehuisjes, kleinere bedrijfspanden of zendmasten. Een lijst van kwaliteitsborgers per plaats vindt u in het register instrumenten kwaliteitsborging.
- Een kwaliteitsborger helpt u met de bouwmelding. Deze persoon beoordeelt het risico en maakt een zogenoemd borgingsplan. Dat is een plan dat wordt opgesteld door de kwaliteitsborger en dat beschrijft hoe de kwaliteit van het bouwproces en het bouwwerk wordt beschermd. Bij een bouwmelding is het nodig dat u deze minimaal 4 weken voor de start van het bouwen in het Omgevingsloket indient
- Als de bouw is gestart controleert de kwaliteitsborger voor u of de aannemer bouwt volgens de landelijke bouwregels. Die regels gaan bijvoorbeeld over de fundering, brandveiligheid, gezondheid en energieverbruik. Als de kwaliteitsborger vindt dat de aannemer bouwt volgens de regels krijgt u van hem een verklaring
- Als het bouwwerk klaar is dient u een zogenoemde gereed melding in. In deze gereed melding levert u onder andere bouwtekeningen en technische berekeningen in en de verklaring van de kwaliteitsborger. Met de gereed melding geeft u aan dat de bouwwerkzaamheden klaar zijn. Het is nodig dat u minimaal 2 weken voordat u het gebouw gaat gebruiken de melding instuurt. Zonder gereed melding mag u het gebouw niet gebruiken
- De kwaliteitsborger kost geld. U betaalt de kwaliteitsborger zelf rechtstreeks
Brandveilig gebruik
Het is nodig dat gebouwen waarin veel mensen samenkomen brandveilig zijn. Een brandveilig gebouw moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Dit zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van brandblusmiddelen en vluchtwegen. Deze eisen staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Voordat een gebouw in gebruik mag worden genomen, is het nodig dat er in sommige gevallen een 'melding brandveilig gebruik' wordt gedaan. Wanneer dat moet, hangt af van het gebruik van het gebouw. Dit noemen we de gebruiksfunctie van het gebouw. Ook is het nodig dat het aantal mensen dat tegelijk in het gebouw zal zijn, bekend is.
Een gebruiksmelding is bijvoorbeeld verplicht bij kamerverhuur, een hotel of een school. De gebruiksmelding is er voor het brandveilig gebruiken van het gebouw.
Doen van een gebruiksmelding
- Een gebruiksmelding doet u minstens 4 weken voor u het gebouw gaat gebruiken
- De melding doet u in het Omgevingsloket
- Bij deze melding moet u specifieke informatie en documenten aanleveren. Zo is het nodig dat u een plattegrond laat maken en deze toevoegt bij de aanvraag
- Als de gebruiksmelding niet volledig is bij de aanvraag, dan geldt de melding niet
- Een melding doen is gratis
Ga naar het Omgevingsloket
Bijzonderheden
Een gebruiksmelding hoort bij het gebouw. Een nieuwe eigenaar of gebruiker hoeft niet opnieuw een melding te doen als er niets is veranderd aan het gebouw.
Verandert de indeling of het gebruik van het gebouw? Dan is het wel nodig dat u een nieuwe melding doet.
Bezwaar maken
Wanneer u het niet eens bent met een verleende omgevingsvergunning, dan kunt u alleen als belanghebbende, bezwaar maken tegen dit besluit. Doe dit binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit en stuur het bezwaarschrift naar:
College van burgemeester en wethouders
Postbus 34
2380 AA in Zoeterwoude
Houdt u er wel rekening mee dat bezwaar maken tegen bouwmogelijkheden die volgens het omgevingsplan zijn toegestaan, in de meeste gevallen niet succesvol is.
Kosten
Voor het behandelen van omgevingsvergunningen berekent de gemeente kosten. Dit geldt ook voor conceptverzoeken. Deze kosten noemen we leges. Informatie hierover vindt u in de tarieventabel van de legesverordening.
Voor een bouwmelding betaalt u aan de gemeente géén extra kosten. Deze kosten betaalt u aan de kwaliteitsborger.